Tandartsen op de Zuidpool

Soms biedt het leven mooie uitdagingen. 
Terwijl de rest van "down under" zweette in hitte van januari, was een team van
St. Albans Dental Centre uit Nieuw-Zeeland patiënten aan het behandelen op
een Amerikaanse Research Station op Antarctica. tandarts en praktijkeigenaar
Peter Platts en praktijkmanager Joanna Berry, reisden naar McMurdo Station op
de zuidelijke punt van Ross Island en zelfs nog verder door naar het Amundsen-
Scott Zuidpoolstation om een ​​aantal van de 140 daar gevestigde onderzoekers
te behandelen.

Dr. Platts en Joanna moesten een full-time tandarts uit the US vervangen wiens contract niet meer verlengd werd in een poging om een verdere kostenreductie te behalen. Het paar was bekend met het Antarctic Search Contract (ASC), omdat ze de tandheelkundige zorg als onderdeel van de pre-expeditie onderzoeken in hun praktijk in Christchurch, Nieuw-Zeeland uitvoeren.

Alle personeelsleden die werkzaam zijn in het kader van de ASC ondergaan een volledig lichamelijk onderzoek om na te gaan of zij fysiek in staat zijn om te werken in de omstandigheden zoals deze gelden op de Zuidpool en Ross Island.

St. Albans Dental Centre werd gekozen vanwege Dr. Platts gebruik van nieuwe en bewezen technologieen, zoals o.a. digitale röntgenfoto's die gemakkelijk van Antarctica naar het hoofdkantoor van de National Science Foundation in Denver, Colorado-USA verzonden konden worden. Gelet op de eerdere ervaringen met Dr. Platts en zijn team was deze keuze eenvoudig en voor de hand liggend.

- Dit was de eerste reis naar het zuiden voor ons, legt Jo Barry uit. - We hadden veel van de patiënten in Christchurch gezien voordat ze doorreisden en nu dienden we de controles uit te voeren bij de mensen die daar ook gedurende de winter verblijven.

Het team vloog acht uur van Christchurch naar Antarctica aan boord van een US Air Force vliegtuig. Vluchtomstandigheden waren goed, alhoewel verrassend genoeg geen inflight entertainment, stewardessen of catering beschikbaar waren. Wel inbegrepen waren de oordoppen vanwege het lawaai van de grote motoren. Een nog eens drie uur durende vlucht was nodig om vanuit de Amerikaanse basis de Zuidpool te bereiken. 

- Als de praktijkmanager van onze kliniek was ik benieuwd om te zien hoe we zouden kunnen werken in dergelijke extreme omstandigheden in het voordeel van de tandheelkundige gezondheid van de onderzoekers en het onderhoudspersoneel wat daar overwintert, vertelt Jo Barry.

Een van de essenties bij het opzetten van de kliniek was de solide DIGORA ® Optime. - “Intraorale beeldvorming is een zeer belangrijk onderdeel van een snelle en correcte diagnose” verklaart Jo.

Imaging beeldplaten zijn veel betrouwbaarder en praktischer dan sensoren met kabels in dergelijke omstandigheden. Het compacte DIGORA ® intra-orale digitale imaging plate systeem was makkelijk mee te nemen en er on-site mee te werken.

Bij de patiënten die Dr. Platts zag verstrekte hij voornamelijk routinecontroles. Hij was verbaasd dat hij slechts een enkele extractie hoefde uit te voeren (een ontstoken verstandskies) en dat de meeste patiënten een goede mondhygiëne hadden.

- We verbleven er voor twee weken en werkte lange dagen, zegt Jo. De eenvoud van de workflow is zeer efficiënt wanneer je het doel om een goede  kwaliteit tandheelkunde te leveren aan een flinke hoeveelheid patiënten in een beperkte tijd.

We moesten vrij lang wachten op de terugvlucht als gevolg van harde wind. Niettemin, was de reis een fenomenale ervaring, concludeert Jo.

De najaarstemperaturen in McMurdo waren tussen 0⁰-15⁰C. Op de Zuidpool tussen de -25⁰ tot bitterkoude gevoelstemperaturen van -45⁰ C. Het winterseizoen duurt tussen de zeven en negen maanden en de stations zijn enkel en alleen toegankelijk in perfecte weersomstandigheden wat er voor zorgt dat inkomende en uitgaande vluchten sporadisch zijn. In dergelijke extreme omstandigheden kan je niet verwachten dat alles soepel verloopt - behalve uw trouwe tandheelkundige instrumenten en apparatuur.